JOHN CALVIN ABNEY – TOURIST

Artiest info
Website
facebook
Label: Black Mesa Records
distr.: Sonic RendezVous

Van de Amerikaanse muzikant, songschrijver en multi-instrumentalist John Calvin Abney hoorden we voor het eerst toen hij in 2014 zijn debuutplaat uitbracht in de vorm van de EP “Empty Candles”. Amper één jaartje later verscheen zijn eerste full-cd onder de titel “Better Luck” gevolgd door de albums “Far Cries And Close Calls” in 2016, “Coyote” in 2018, “Safe Passage” in 2019 en “Familiar Ground” in 2020. Die frequentie van het elk jaar uitbrengen van een nieuwe plaat werd vorig jaar doorbroken, mede door de coronacrisis die het leven van een muzikant met platen opnemen en optreden helemaal heeft stilgelegd.

John Calvin Abney werd geboren en groeide op in Tulsa, Oklahoma maar hij verhuisde omwille van de realisatie van zijn ambitieus plannen als muzikant naar Austin, Texas waar hij sinds enkele jaren als gitarist meespeelt in de begeleidingsgroep van singer-songwriter en producer John Moreland. Maar zoals u uit bovenstaande lijstje van albumtitels kunt aflezen besteedde hij ook al een kleine tien jaar aan een gestaag groeiende carrière als soloartiest.

De eenzaamheid in de lockdownperiode probeerde hij zo optimaal mogelijk te benutten door nieuwe songs te componeren hetgeen nu leidde tot de opname en release van zijn zesde studioalbum “Tourist”. Die plaat werd in de periode 2020-2021 samen met John Moreland op diverse locaties opgenomen. Zo zaten ze als ware rondreizende toeristen voor het inblikken van de negen zelfgeschreven songs voor “Tourist” in hotelkamers en opnamestudio’s in San Anselmo, Californië, in Stateline, Nevada, in Norman en in Tulsa, Oklahoma en ook in Austin, Texas.

De akoestische gitaar, mondharmonica, banjo, synthesizers, orgels en piano werden door John Calvin Abney zelf op zijn draagbare ‘home studio’ ingespeeld, terwijl John Moreland vanuit zijn eigen studio zorgde voor bas, synthesizers, percussie en drums bij de liedjes op deze plaat. De twee nummers “Watch Me Go (Back In Time)” en “Call Me Achilles” selecteerden wij voor u ter kennismaking via de bijgaande video’s.

De onderwerpen die in deze liedjes worden bezongen variëren van afscheid en dood over echte vriendschap en kameraadschap tot de lokale weercondities en een waarschuwing dat we ooit allemaal komen en gaan in deze wereld, zonder enige uitzondering. De muziek die bij deze nummers werd gecreëerd hoort vaak thuis onder de noemer ‘alt.country’ maar ook in de ballads “Holy Golden West”, “Watch Me Go (Back In Time)” en “By Your Leave” vinden we John Calvin Abney zowel vocaal als muzikaal erg sterk uit de hoek komen.

De twee songs “Sleepwalkers” en “Good Luck And High Tide” aan het einde van dit album zijn laid back gebrachte dromerige vertellingen die beogen om voor de luisteraar een ‘good time feeling’ te creëren. Verwacht geen hits van John Calvin Abney uit deze plaat maar u mag wel verwachten dat u van begin tot einde rustig kunt genieten van de negen liedjes die op “Tourist” werden samengebracht.

(valsam)